Welke reisstekker heb ik nodig?

Controleer voordat je op reis gaat welke spanning en welk type stekkers men op je vakantiebestemming gebruikt. Want niets is vervelender dan een stekker die niet past, of een apparaat dat stukgaat. Ga je op reis naar Tsjechië dan heb je geen reisstekker nodig.

Stekkers en stopcontacten

Er zijn verschillende soorten stekkers en verschillende soorten stopcontacten. Niet alle stekers passen in elk stopcontact, maar in sommige stopcontacten passen wel meerdere soorten stekkers. Past een stekker niet, dan is een zogenaamde reisstekker vaak een uitkomst. Een reisstekker is een tussenstukje dat je tussen de stekker van jouw apparaat en het buitenlandse stopcontact stopt, zodat je apparaat toch op het stopcontact aangesloten kan worden.

Europa

De stekkers die wij in Nederland gebruiken, heten Euro-stekker, Contour-stekker en Schuko-stekker en kunnen ook in het grootste deel van Europa gebruikt worden. De stopcontacten in Nederland worden ongeaard stopcontact en Schuko-stopcontact genoemd. Naast deze stopcontacten, worden er nog een aantal andere stopcontacten gebruikt in Europa. Hieronder zie je welke stekker bij welk stopcontact past.
  Euro-stekker Contour-stekker Schuko-stekker
Ongeaard stopcontact*
Schuko-stopcontact*
Frans stopcontact**
Italiaans stopcontact Met reisstekker Met geaarde reisstekker
Zwitsers stopcontact Met reisstekker Met geaarde reisstekker
Deens stopcontact Met reisstekker Met geaarde reisstekker
Brits stopcontact*** Met reisstekker Met reisstekker Met geaarde reisstekker

* Het ongeaarde- en Schuko-stopcontact worden in heel Europa gebruikt (m.u.z. de hieronder vermelde landen).
** Het Franse stopcontact wordt o.a. in Frankrijk, België, Polen, Tsjechië en Slowakije gebruikt.
*** Het Britse stopcontact wordt o.a. in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Malta gebruikt.

Schuko-stekkers en stopcontacten hebben randaarde, dat is een beveiliging. Sluit apparaten die randaarde nodig hebben (en dus een Schuko-stekker hebben), indien mogelijk aan op een geaard stopcontact, eventueel via een geaarde reisstekker.

Reisstekkers bij Bol.com

Spanning en frequentie

Niet in alle werelddelen is een reisstekker voldoende. Want naast verschillende typen stekkers en stopcontacten, is het type spanning vaak buiten Europa anders. De stroom die in Europa uit het stopcontact komt heeft een spanning tussen de 220 – 240 Volt met een frequentie van 50 Hz, in de Verenigde Staten is de spanning echter 120 Volt met een frequentie van 60 Hz. Als jouw apparaat niet kan omgaan met dit type spanning kan dat tot onherstelbare schade van het apparaat kunnen leiden.

Op het apparaat of in de handleiding ervan staat meestal vermeld met welke spanning het kan omgaan. Dat zijn die kleine onleesbare lettertjes op de stekker. Staat er bijvoorbeeld op de oplader van je telefoon:

Input 100-240 V ~ 50/60 Hz

dan kun je de oplader gebruiken in stopcontacten met een spanning tussen de 100 en 240 Volt en met een frequentie van 50 of 60 Hz, dus zowel in Europa als in de VS (met een reisstekker).

Spanningsomvormer

Staat er alleen Input 230 V ~ 50 Hz dan kun je het dus niet gebruiken met een andere spanning. Je hebt dan een converter of spanningsomvormer nodig; een apparaat dat de spanning geschikt maakt voor jouw apparaat. Vaak is zo’n omvormer tevens een reisstekker.

Sommige apparaten kunnen met meerdere soorten spanning omgaan, maar daarvoor moet er eerst een schakelaartje omgezet worden. Meestal vind je dit bij het snoer en staat er 110/220V op. Let er op dat je deze schakelaar ook weer terug zet zodra je thuis bent, anders gaat je apparaat alsnog stuk…

Wat heb ik nodig?

Bekijk bij de landinformatie van jouw bestemming welke stekkers, stopcontacten en type stroom er gebruikt worden. Heb je nog geen (geschikte) reisstekker? Kijk dan eens bij bol.com.

Gepubliceerd op: | Bijgewerkt op: | door Nogonad