Ga je naar het buitenland? Dit zijn de regels

Naast dat er voorwerpen zijn die je niet moet vergeten mee te nemen op je vakantie, zijn er ook voorwerpen die je niet mee mag nemen, of die je alleen onder bepaalde voorwaarden mag meenemen.

Algemeen

Neem geen wapens en/of drugs mee, ook geen soft-drugs of andere verdovende middelen. Voorwerpen die als wapen gebruikt kunnen worden of die anderen letsel kunnen toebrengen zijn ook niet toegestaan in de trein of het vliegtuig. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een (honkbal)knuppel of pepperspray.

Neem je meer dan € 10.000 mee in Euro’s, waardepapieren, reischeques of andere valuta, doe dan aangifte bij de douane.

Regels voor vloeistoffen

Ga je vliegen, let dan op de hoeveelheid vloeistoffen in je handbagage en op de grootte van de verpakkingen.

Je mag vloeistoffen in een verpakking tot 100 ml meenemen. Alle verpakkingen die je meeneemt moeten samen in één doorzichtig zakje passen van maximaal 1 liter.

Verpakkingen die halfvol zitten tellen volledig mee. Ook crèmes, gel en make-up zoals lipgloss en foundation gelden als vloeistoffen.

Ruimbagage

Niet-ontvlambare vloeistoffen mogen wel onbeperkt mee in je ruimbagage. Bepaal dus vooraf welke vloeistoffen je onderweg nodig hebt en welke je pas op je bestemming wilt gebruiken.

Na de security-check

Ben je voorbij de security-check op de luchthaven, dan mogen vloeistoffen die je daarna op de luchthaven gekocht hebt gewoon mee in je handbagage. Bijvoorbeeld een flesje water voor onderweg. Bewaar voor de zekerheid het bonnetje of laat het product verzegeld als je het niet gaat consumeren.

Uitzonderingen

Medicijnen, dieet- of babyvoeding die nodig zijn tijdens de vlucht mogen wel mee. Neem wel een medische verklaring (in het Engels) mee als het niet in het doorzichtige zakje past.

Regels voor batterijen en elektronica

Omdat batterijen kunnen gaan lekken of omdat er kortsluiting kan ontstaan zijn er regels voor het meenemen van batterijen, accu’s en elektronica. Per luchtvaartmaatschappij en bestemming kunnen deze regels verschillen, controleer dus altijd bij je luchtvaartmaatschappij wat er toegestaan is.

Batterijen en accu’s moeten altijd in je handbagage vervoerd worden. Stop dus geen batterij of accu bij je ingecheckte ruimbagage. Zuur- en loodhoudende batterijen en accu’s zijn nooit toegestaan, ook niet als ruimbagage.

Wat is er toegestaan?

  • Lithiumbatterijen tot 100 Wh zoals in camera’s, telefoons en laptops
  • Alkalinebatterijen zoals AA, AAA, C, D, 9V en knoopcelbatterijen
  • Oplaadbare batterijen (NiHM of NiCad)
  • Batterijen voor hoorapparaten

Lithium batterijen met een capaciteit tussen de 100 en 160 Wh mogen alleen met voorafgaande toestemming mee. Dit zijn batterijen voor bijvoorbeeld professionele apparatuur, AED’s of grote power-banks.

Hoe neem je de batterijen mee?

  • Houd batterijen en accu’s tijdens de vlucht in het apparaat;
  • Vervoer extra batterijen en accu’s in de originele verpakking of met de contactpunten afgeplakt met niet-geleidende tape in een afsluitbare plastic tas.

Bij de security check kan gecontroleerd worden of de accu uit het apparaat gehaald kan worden. Of kan er gecontroleerd worden of het apparaat niet defect is (dus of het ingeschakeld kan worden).

Wat is niet toegestaan?

  • Batterijen of accu’s bij je ingecheckte ruimbagage;
  • Zuur- en loodhoudende batterijen en accu’s;
  • Bagage waarbij de batterij of accu niet te verwijderen is;
  • Lithium-ion batterijen met een capaciteit groter dan 160 Wh;
  • Het meenemen van zelfbalancerende apparaten zoals hover- en waveboards zonder medische noodzaak;
  • Het opladen van apparaten aan boord;
  • Het meenemen van beschadigde of defecte, uit de handel genomen batterijen, accu’s of apparaten;
  • Apparaten in ruimbagage ingeschakeld laten.

Medicijnen meenemen

Gebruik je medicijnen? Let dan op de volgende richtlijnen. Per luchtvaartmaatschappij en bestemming kunnen de regels verschillen, controleer dus altijd bij je luchtvaartmaatschappij wat er toegestaan is.

Tijdens de vlucht

Medicijnen mogen zowel meegenomen worden in je handbagage als in je ruimbagage. Zorg ervoor dat je je medicijnen die je tijdens de vlucht of dezelfde dag nog nodig hebt meeneemt in je handbagage. Je ingecheckte bagage kan namelijk kwijtraken of vertraagd aankomen. Ook medicijnen die hun werking verliezen als ze te koud worden kun je beter meenemen in je handbagage, in het ruim kan het namelijk behoorlijk koud worden.

  • Neem een koeltas mee voor medicijnen die gekoeld bewaard moeten;
  • Geef injectienaalden voorafgaand aan de vlucht aan het cabinepersoneel;
  • Het cabinepersoneel kan je niet helpen met het toedienen van je geneesmiddelen;
  • Vloeibare geneesmiddelen vallen niet onder de regels voor vloeistoffen, als je dit kunt aantonen met een medische verklaring;
  • Naar de Verenigde Staten mag je maximaal 350 ml poeder meenemen in je handbagage.

Geneesmiddelenpaspoort en medische verklaring

Neem de medicijnen in hun originele verpakking mee, met het stickertje van de apotheek, zodat je kunt aantonen dat ze aan jou voorgeschreven zijn. Je kunt ook aan je huisarts of apotheker vragen een geneesmiddelenpaspoort te maken. Dit overzicht neem je mee en bevat o.a. de werkzame stoffen in de medicijnen die je gebruikt.

Een geneesmiddelenpaspoort is ook handig als je je medicijnen bent kwijtgeraakt of als je medische hulp nodig hebt. Met zo’n overzicht kun je bij een lokale arts vervangende medicijnen verkrijgen. Hier kunnen echter wel kosten aan verbonden zijn, bijvoorbeeld omdat dit niet (volledig) vergoed wordt door je reis- of ziektekostenverzekering.

Een geneesmiddelenpaspoort is geen medische verklaring.

Verdovende middelen in het Schengengebied

Gebruik je opiaten of verdovende middelen zoals zware slaapmiddelen, sterke pijnstillers, medicinale cannabis of ritalin dan heb je binnen het Schengengebied een Schengenverklaring nodig. Deze kun je aanvragen bij het CAK.

Ga je langer weg dan 90 dagen, dan heb je een Engelstalige medicijnverklaring nodig, ook deze kun je bij het CAK aanvragen.

Medicijnen buiten het Schengengebied

Reis je buiten het Schengengebied, neem dan contact op met de ambassade van je reisbestemming of bekijk de regels per land bij het INCB (Engelstalig). Je vindt de contactgegevens van de ambassades op de landenpagina’s.

Als je naar een Schengenland reist staat dat op de landpagina aangegeven bij Visa (staat dat er niet, dan is het geen Schengenland). Over het algemeen geldt dat je een Engelstalige medicijnverklaring nodig hebt, deze kun je bij het CAK aanvragen.

Voedsel meenemen

Niet alle voedingsmiddelen mogen meegenomen worden naar het buitenland. Controleer vooraf de regels bij de douane of ambassade van het land waar je naar toe reist.

Ook voor voedsel dat je mee terug neemt gelden regels. Die vind je op de website van de Nederlandse- of Belgische douane en de NVWA.

Dieet- en Babyvoeding

Babyvoeding, zowel melk als potjesvoeding, mag mee in de handbagage. Je mag zoveel meenemen als je baby nodig heeft tijdens de vlucht. Dieetvoeding mag vrijwel altijd meegenomen worden. Er kan bij twijfel bij sommige security-checks wel gevraagd worden dat je de voeding proeft om aan te tonen dat het echt om voedingsmiddelen gaat.

Dranken

Ga je vliegen, controleer dan de regels voor het meenemen van vloeistoffen. Neem je alcoholische dranken mee naar of terug uit het buitenland? Controleer dan of je deze dranken mag in-/uitvoeren.

Huisdieren

Reis je met een huisdier binnen de EU, dan heb je een Europees dierenpaspoort en een overzicht overzicht van de inentingen nodig. Vraag aan je dierenarts welke inentingen je huisdier nodig heeft.

Reis je buiten de EU, dan heb je ook een verklaring nodig dat je huisdier gezond is.

Gepubliceerd op: | Bijgewerkt op: | door Nogonad